Понеділок
29.04.2024
03:10
Форма входа

Календарь новостей
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Поиск
Друзья сайта








Рибалка.if.ua
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Чи хотіли б ви навчатись в нашому ліцеї?
Всього відповідей: 440
Мини-чат
Обласний ліцей-інтернат
Главная » 2009 » Квітень » 7 » Розвиваючи обдаровану особистість
Розвиваючи обдаровану особистість
12:49

Світова глобалізація, зміна технологій, перехід до постіндустріального, інформаційного суспільства, утвердження пріоритетів сталого розвитку, забезпечення національних інтересів, зміцнення авторитету і конкурентноспроможності української держави на міжнародній арені зумовлюють розвиток людини як головну мету, ключовий показник і основний важіль сучасного прогресу. Ось чому сьогодні освіта стає фундаментом, основою розвитку суспільства, нації, держави, є запорукою майбутнього України. Всі ці актуальні проблеми сьогодення розуміє кожен, хто працює на освітянській ниві.

Впроваджуючи в свою щоденну педагогічну практику основні принципи Державної національної програми ’’Освіта’’ (’’Україна XXI століття’’) та Національної доктрини розвитку освіти затвердженої Указом Президента України від 17.04.2002 року, педагогічний колектив Івано-Франківського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості з великою відповідальністю, внутрішнім сумлінням відноситься до реалізації цих важливих пріоритетних завдань держави, створюючи всі умови для саморозвитку, самовдосконалення та самореалізації талановитої учнівської молоді, що навчається в цьому навчальному закладі.

Ще на початку заснування ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості дирекція цього навчального закладу на чолі з Іваном Онуфрієвичем Рачієм взяла правильний об’єктивний підхід до реалізації головних завдань ліцею-інтеранату, оновлюючи матеріально-технічну базу закладу, створюючи належні умови оновлення змісту форм та методів навчання і виховання підростаючого покоління. І результати цієї щоденної, відповідальної праці дали про себе знати. Обдаровані діти, які навчаються в цьому освітньому закладі постійно стають призерами II, III а то і IV етапів Всеукраїнських олімпіад з основних навчальних предметів.

Навчально-виховний процес в ліцеї-інтернаті здійснюється за пятьма профілями: філололгічним, правничим, економічним, інформаційних технологій та природничим.

Враховуючи потреби сьогодення, розвиваючи національну, духовну культуру, художньо-естетичні потреби суспільства, конкурентноспроможність молодої української держави, яка прямує до європейського співтовариства, цього року в ліцеї-інтернаті буде відкрито художньо-естетичний профіль навчання.

В даний час дирекція та колектив ліцею-інтернату разом з інститутом мистецтв Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника працюють над розробкою навчальних планів та програм, курсів за вибором для даного профілю.

Дирекція ліцею-інтернату, створюючи умови для творчого розвитку особистості, розвиваючи природні здібності та нахили талановитої учнівської молоді, розширює ділові, практичні зв’язки з вищими навчальними закладами Івано-Франківська та держави.

Наш ліцей інтернат входить до складу навчально-науково-виробничого комплексу при Прикарпатському національному університті імені

В. Стефаника. Між навчальними закладами створена угода, що регулює відносини сторін щодо організації профорієнтаційної, навчально-методичної та наукової роботи. Профільне навчання в ліцеї-інтернаті спрямоване на підготовку учнів до вступу в Прикарпатський університет та інші вищі навчальні заклади.

Окрім цього учні ліцею-інтернату щорічно беруть участь у Всеукраїнському конкурсі – захисті науково-дослідних робіт при МАН. Ось уже другий рік на базі ліцею-інтернату працює Наукове товариство, яке обєднює учнів ліцею здатних до наукового творчого пошуку, зацікавлених у підвищенні свого інтелектуального рівня. З ними займаютьяс кращі вчителі навчального закладу – Капущак С.О., Яницька Г.Г., Лемко А.І., Василюк Ю.В., Дворська М.М. та інші. Загалом цьогоріч із шести учасників II етапу на конкурсі-захисті науково дослідних робіт при МАН, який проходив з 28 лютого по 1 березня 2009 року на базі Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, п’ятеро з них стали переможцями.

Це – Верлата А.С. (11кл.) – I місце (укр. мова) з роботою ”Використання міфологем в романі І. Багряного ’’Сад Гетсиманський’’’’ (вч. Капущак С.О.), Стрільчик Б.А. (10 кл.) – I місце, робота ”Драматичні етюди Б. Стрільчика’’ (вч. Дворська М.М.); Солюк Л.Б. (10 кл.) – III місце (укр. літ), робота ’’Антін Могильницький і його поема ’’Скит Манявський’’’’ (вч. Хомич О.І.); Марусяк В.Б. (10 кл.) – II місце (фізика), робота ’’Дослідження властивостей активованого вуглецю модифікованого високотемпературною доактивацією’’ (вч. Рачій Б.І.); Дмитрів О. (11 кл.) – III місце (історія), робота ’’Роль

О. Огньовського в національно-культурному відродженні. II половина XIX ст.’’ (вч. Лемко А.І.). Троє учнів ліцею-інтернату Стрільчик Б.А., Верлата А.С. і Марусяк В.Б., будуть представляти та захищати честь ліцею-інтернату та Івано-Франківщини на Республіканському рівні.

Слід відмітити те, що вчителі ліцею готують своїх вихованців до конкурсу-захисту цілком на добровільній, альтруїстичній основі.

Виступаючи на засіданні педагогічної ради ліцею-інтернату, директор Іван Онуфрійович Рачій підкреслив те, що не достатньо дати молодій людині весь багаж фундаментальних знань про природу, її закони, суспільство, культуру, головне – навчити її практичних діянь, виховати особистість, яка усвідомлює свою належність до свого народу, сучасної європейської цивілізації, орієнтується в реаліях і перспективах соціокультурної динаміки, підготовлену до життя і праці у світі, що змінюється, розвинути у ній творчі здібності і навички самостійного наукового пізнання, самоосвіти і самореалізації.

Над цими актуальними освітянськими проблемами й трудиться педагогічний колектив ліцею-інтернату, вкладаючи свою невеличку скромну лепту в скарбницю національної освіти.

 

Лемко А.І.

заступник директора з НМР

обласного ліцею-інтернату

для обдарованих дітей

із сільської місцевості

Просмотров: 1647 | Добавил: licey-if | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]